Steek je verdriet in een pot

Wanneer mensen me aan de kassa, bij de kapper of na een toevallige ontmoeting met een collega prettige feesten toewensen, dan krimpt mijn maag flink samen. Ik heb dit jaar geen zin in hoera en gezellig samenzijn. Als er een gat geslagen is in je hart, is het een bijna onmogelijke uitdaging om dat gat terug op te vullen. En toch kan het. Er is zoveel om dankbaar voor te zijn. Gezonde en gelukkige kinderen, een warm huis en een warme douche, het feit dat ik hier geboren ben en niet in pakweg Aleppo. Het lijstje wordt makkelijk langer. En toch. En toch. Het gat dat geslagen werd, wil toch ook erkend worden, niet weggemoffeld of weggelachen worden. Ik stak daarom mijn verdriet (en al mijn andere niet-blije emoties) in een pot. Geen doofpot, maar een kijk-dit-is-er-óók-pot. Of ik de moed heb om de pot op kerstavond ook óp de tafel te zetten in plaats van eronder, weet ik nog niet. Het lijkt aangenamer voor mezelf en voor iedereen om de pot te negeren. Maar eigenlijk wordt die pot dan alleen maar groter. Merkwaardig hoe iets groeit als je het negeert. En hoe fijn is dat, voor mezelf en iedereen? Dus er is geen andere optie dan de pot mee te nemen, een plek te geven en te hopen op iemand die een mopje maakt, zo droog en flauw, dat ik kan huilen van het lachen de hele avond lang.

Fijne feesten, ik wens je veel moed om niks te moeten.

Een belangeloze aanrader: dit is toch echt een hele mooie instagrammer om te volgen: Eva Mouton en dan vooral deze post waarop deze blogpost geïnspireerd is.

Advertenties

3 gedachtes over “Steek je verdriet in een pot

  1. Geweldig hé. Ik ben er afgelopen week ook enorm door geïnspireerd geraakt. Ronny mag er zijn, zoals iedereen en elk gevoel er mag zijn.
    Ik ben alvast blij dat je terug aan het schrijven geslagen hebt … niet oppotten 🙂

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s