Zout water (Citaat 2)

De wáre remedie voor alles is zout water – zweet, tranen, of de zee. – Karen Blixen.

Een remedie is een oplossing, een middel dat een probleem oplost. Zweten doe ik als er moet gewerkt worden aan iets dat ik wil. Het huis poetsen, een hoofdstuk voor het boek schrijven, achter de kinderen aan hollen, fietsen. Ik zweet, druppeltjes lopen langs mijn voorhoofd, mijn neus, mijn lijf. Het werkt zuiverend want na het zweten is mijn huis schoon, voel ik me voldaan over dat hoofdstuk, zijn de kinderen blij en ben ik met de fiets geraakt waar ik zijn moet. Tranen laat ik lopen als ik pijn heb en daar vanaf wil geraken. De pijn verbijten werkt niet, dan komen de tranen later toch alleen maar in drievoud. Dus ik laat ze meteen stromen. Als ik verdrietig ben om wat volwassenen hun kinderen aandoen, het hoofdstuk voor het boek niet vlotten wil, mijn kinderen niet naar me luisteren, en op de fiets. Ik huil, tranen lopen langs mijn wegen, mijn neus snottert, mijn lijf wordt warm. Het werkt helend, want na de tranen is mijn innerlijk huis geschoond, mijn pijn geheeld, is er inspiratie voor een nieuw hoofdstuk, en kan ik opgelucht thuiskomen en mijn fiets in de garage zetten. Naar de zee gaan doe ik veel te weinig, af en toe ga ik alleen, liefst met een vriendin, en graag ook met mijn man en kinderen. Het laadt me op: lang wandelen en ver kijken, de wind voelen en de zee ruiken, de meeuwen horen en het zout op mijn lippen voelen.


Ik heb het ‘Groot Citatenboek’, meer dan 11.000 citaten verzameld door Gerd de Ley. Af en toe haal ik er eentje uit en schrijf hier neer wat het met me doet.

Advertenties

Een gedachte over “Zout water (Citaat 2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s