1 november (citaat 1)

Geen tekst van mezelf maar wel van een vriendin, een tekst waarin ik me bijzonder goed in kan vinden: 

“Bewaar de naam van een geliefde als een lied in je hoofd, als een schat in je hart.” – K. Gelaude 

Waar ik aan denk? Aan 1 november, Allerheiligen, Allerzielen. Ik heb er altijd al een dubbel gevoel bij gehad. 

Nee, ik ga vandaag of morgen niet naar het kerkhof. Nee, ik weet niet zeker of er bloemen of een plantje bij het graf staan en of het graf er proper bij ligt.
Maar ja, ik denk aan hen, aan iedereen waar ik al afscheid van moest nemen, niet alleen vandaag of morgen maar elke dag, soms zelfs meerdere keren per dag. En ja, op een manier ga ik elke dag bij hen op bezoek, want er gaat geen dag voorbij zonder dat ze mijn gedachten kruisen, soms met een glimlach, soms met een traan. En ja, in ons huis hebben ze een mooie plek. 

Ik respecteer iedereen die er troost of steun aan heeft om naar het kerkhof te gaan; ik heb het wat moeilijker met diegene die het doen omdat het graf schoon moet zijn voor de buitenwereld.

Dus 1 november is voor mij geen speciale dag. Behalve dan het feit dat ik verlof heb. En dus straks een toer kan gaan fietsen. Uitwaaien en mijn gedachten ruimte geven of herinneringen ophalen aan. 

— Hade Cools 

Advertenties

2 gedachtes over “1 november (citaat 1)

  1. Ik ga altijd rond de verjaardagen van mijn ouders naar hun graf. Voor mijn moeder neem ik een bloemetje mee en voor mijn vader een koekje want hij huis niet van bloemen. Ik schrob hun graf net zoals mijn vader vroeger zijn schip schrobde en gooi er een puts water overheen. Het is een symbolische plaats en zorg voor de mensen die nog altijd een plek in mijn hart hebben.

    Liked by 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s