Jij bent gevangen-is

Bas draait ook de v en de h om. De vuilbak is een ‘huilbak’ en als hij zegt dat hij van me houdt (meermaals per dag, lucky me!), dan zegt hij: ‘ik vou van jou’. Ongelooflijk schattig vind ik dat. Hij worstelt ook met zijn werkwoorden en begrijpt nog niet dat ‘gevangenis’ een zelfstandig naamwoord is. Dat ‘vangen’ een werkwoord is dat geen dubbele zijnsvorm nodig heeft. ‘Ik heb jou gevangen-is!’, kraait hij van de pret.

Ik ben gestart met een fantastische training tot Kindertolk. Ik leer er de boodschappen van kinderen vertalen voor de ouders. Kinderen raken ons door lief en schattig en helemaal vrij zichzelf te zijn. Bij baby’s brabbelen we enthousiast mee, met kleine kindjes spelen we zelf bijna nóg liever met hun lego dan zijzelf. Als we het toelaten en er tijd voor nemen tenminste, doorheen de drukte van alledag. Dat komt omdat we zelf ook ooit zo klein geweest zijn. We herkennen onszelf in die vreugde van onze kinderen. Zo is dat toch bij mij. Ook omgekeerd is het zo dat kinderen ons raken door ons de muren op te jagen. Wanneer ze ’s morgens in de huishoudelijke ochtendspits niet opschieten, maar blijven treuzelen, ineens hun schoenen en jassen niet meer vinden. Soms worden we boos op onze kinderen, mateloos geïrriteerd. Soms maken we ons juist grote zorgen omdat ze ziek zijn, gepest worden, noem maar wat het bij jou is dat je kinderen doen als ze je de kast op drijven. En net dan, dat je in je lijf die energie voelt samenballen, wil je kind je onbewust iets vertellen over jezelf. Die vertaalslag, dat is wat ik aan het leren ben, en het boeit me ongelooflijk.

Al mijmerend ontdek ik de dubbele boodschap van de onbewuste woordenschat van Bas. Het valt me zo op hoe hij bezig is met gevangenissen bouwen en hoe hij kraait van de pret als hij me gevangen-is heeft. Ben ik gevangen? Voel ik mij gevangen? Ja, vaak wel. Dat toonde mijn blogpost over mijn gevangen olifant mij ook. Tijd voor olifantenkracht, tijd om uit te breken!

 

Ben je benieuwd naar wat jouw kinderen je onbewust willen vertellen? Contacteer me! In het kader van mijn opleiding zoek ik oefenclienten. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s