Ode aan de leerkracht

Meester Freddy uit het 4e leerjaar las elke week voor uit ‘Het ei van oom Trotter’ van Marc De Bel. Dat laatste halve uurtje op vrijdag, tussen de speeltijd en het weekend in, was mijn meest favoriete moment van 6 jaar lagere schooltijd. ‘Children learn more from what you are than from what you teach’ (Du Bois) oftewel kinderen leren van wat je doet, niet van wat je zegt dat je doet/gaat doen/moet doen. Het was de allerbeste manier om ons aan het lezen te krijgen, en bij mij is dat met voorsprong gelukt. Bedankt, meester Freddy, want ik lees mijn kinderen elke avond voor. Onze oudste leest ondertussen ook al hele boeken zelf, en het kan niet anders dan dat dat een gevolg is van die heerlijke vrijdagnamiddagen.

4e leerjaar

Foto: Meester Freddy en het 4e leerjaar.

Naast Meester Freddy, verdienen ook deze een vermelding:

Juf Lydia uit het 3e leerjaar omdat ze mijn hart stal met haar liefde voor woorden. We mochten nooit juffrouw zeggen, want daarin hoorde zij ‘ouw’ en dan voelde zij zich oud.

Meneer Van Goethem, leerkracht wiskunde in het middelbaar. Hij was de enige reden waarvoor ik blokte als een beest voor wiskunde. Ik herinner me nog steeds de high five die ik van hem kreeg omdat ik 51% gehaald had. Aan hem denk ik nog steeds, bij het citaat: ‘Je kan niet van alle kinderen sterren maken, maar je kan ze wel allemaal laten schitteren’. Yes.

Meneer Fransoo, leerkracht Nederlands, van wie we voor het eindexamen Nederlands een toneelstuk moesten schrijven, regisseren en opvoeren in het… Engels! Ik begrijp het nog altijd niet, maar verdorie, ik heb er mijn allerallerallerbeste schoolherinneringen aan overgehouden.

En Meneer Rommel natuurlijk! Over wie ik eerder al eens schreef.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s