Had je 10 miljoen wat zou jij dan doen?

Mijn ideale wereld realiseren, tiens! Helaas, ik heb geen tien miljoen, dus ik hou het bij stapje per stapje creëren. Een duwtje in de rug helpt natuurlijk wel. Zo’n duwtje kreeg ik een tijdje geleden. Eén keer 150 euro betalen en vervolgens 4.800 euro krijgen, 150 euro geven om iemand te steunen in het realiseren van zijn of haar droom, en vervolgens je eigen dromen waarmaken. Mijn eerste gedacht, of nee, mijn onfeilbare gevoel in mijn onderbuik was: neeneenee! Met alle chinezen maar niet met de deeze.

Na een onverwachte factuur van de elektriciteit (afrekening van drie jaar want Eandis… oh blah, whatever) en nog één van de auto en nog één en nog één, en de bankrekening die meer kost dan opbrengt, dacht mijn hoofd: waarom niet? En vooral, waarom wel? Ik zou er een kleinere minder zuipende tweedehandswagen mee kunnen kopen en die ene factuur mee betalen. Mijn gevoel overheerste en ik schakelde mijn hoofd én mijn onderbuik uit. Wat mooi ook, meebetalen in de droom van een ander. En als iedereen geeft, kan iedereen ontvangen, en iedereen kan dan dromen realiseren. En ik de mijne! Twee peperdure opleidingen, de afwerking van ons huis, onze eigen remorque, een treffelijk terras buiten, nieuwe tuinstoelen, nieuwe bedjes voor de kindjes, de hypotheek verlagen, jaaaa!!! Terzijde, ik droom niet alleen van mijn ideale wereld, ik ben ook soms naïef in hoeveel de dingen allemaal kosten. Maar dat doet er niet toe. Met overvloedig schaamrood op de wangen, verzamel ik al mijn moed, hap ik naar adem bij publiceren van deze post en moet ik bekennen: ik trapte er met ogen open in. Ik schreef 150 euro over.

Voor wie luidop ‘maar Joba’ zegt, ik weet het. Gelukkig heb ik een hoofd waar vele stemmen spreken, het ene al luider dan het ander en behoorlijk pinnig kwam ik op mijn beslissing terug. Het is een piramidesysteem waarbij de zwakste schakel (= diegene die geen andere mensen aanbrengt om welke reden dan ook) armer achterblijft. Iemand betaalt altijd de rekening van een ander en blijft berooid over. Daar wil ik niet aan meewerken. Ik doe niet mee, ik zocht en zoek geen nieuwe mensen om mee in het systeem te stappen. Nu ben ik bezig met het terugkrijgen van mijn geld van die dame. Via whatsapp, zoals het gedoe begonnen is. Ik doe dat kort en bondig, zakelijk maar beleefd. Ik krijg ellenlange antwoorden over ‘dromen steunen’ en over hoe ze haar beslissing om het geld niet terug te storten ook nog eens graag wil duiden bij een persoonlijk gesprek. Daarop antwoordde ik weer netjes dat dat niet nodig was, dat ik gewoon mijn geld terug wil. Een minuutje werk, klaar! Maar ze antwoordde enkele dagen geleden dat ze bij haar beslissing blijft, en dat ze er verder niet meer wil over communiceren.

Whoa. Wacht even. Dit is piramide én diefstal. Nee? De luide kritische stem in mijn hoofd ging wild tekeer tegen mijn grote rode hart dat zich langzaam sloot: “Zie je wel! Waarom ben je daar nu in getrapt!” Grappig ook hoe die kritische stem ook zegt dat ik altijd ALTIJD naar mijn eerste gevoel in mijn onderbuik moet luisteren. Daarin heeft mijn hoofd alvast gelijk.

Ik won juridisch advies in en heb verdere stappen ondernomen. Ik hoop er nu het beste van. Mijn ideale wereld realiseren is een uitdaging, ik maak fouten, ik trap in valstrikken, ik ga uitdagingen aan, ik probeer steeds meer zelf te doen in plaats van te dromen en te denken, en mijn lot niet meer in de handen van een ander te leggen. En tegelijk is het zo belangrijk om er verdomd goed mijn hoofd erbij te houden én mijn onderbuik/instinct te vertrouwen. Lesje geleerd!

Meer lezen over piramidespel en dat het verboden is

 

Advertenties

8 gedachtes over “Had je 10 miljoen wat zou jij dan doen?

  1. Ach Joba, iedereen trapt weleens in een of andere val. Jij bent tenminste zo moedig en eerlijk om ervoor uit te komen. Ook ik gaf ooit geld aan een armoedzaaier die achteraf een gemene oplichter bleek… Als ik eraan denk word ik weer woedend.
    Zie het als een les. Het zal je geen twee keer gebeuren en het bracht je duidelijk nieuwe inzichten. Niet dat je de oplichtster daarvoor moet bedanken natuurlijk…

    Liked by 1 persoon

  2. Wat dapper van jou, zo een bekentenis. Ik wist niet dat dit piramidegedoe nog steeds circuleert. Er zit zoveel gewiekstheid en oneerlijkheid achter, bah. En ja, soms lopen we er met open ogen in… Troost je, je bent niet de enige, integendeel, en jij toont de kracht om via een zo inleefbare tekst anderen te waarschuwen!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s