Kind van het universum

Kind van de duivel. Mijn kinderen zijn 8, 6 en 3, en ware engeltjes op aarde, net te jong om al écht bezig te zijn met deze muziek. De hetze over het nummer even geleden ontging me niet maar ik liet het wel aan mij voorbij gaan na het lezen van de tekst. Mijn oudste dochter is er ook niet echt mee bezig dus de wind waaide en het kind van de duivel vloog voorbij en weer ver weg:

Ik ben een kind van de duivel
Mama jij hoeft niet te huilen
Feesten alsof elke dag hier mijn laatste is 
Hoop dat je deze draait op mijn begrafenis

Ik hoef geen speech (speech)
Ik hoef geen bloemen (bloemen)
Gooi drank en drugs over mijn kist (kist)
Alles wat ik wou in het leven was dit
Fack it

Tot zij, mijn dochter van 8, vertelde over “swallalala”. Dat het een youtube-video is die ze zag met een vriendinnetje en waar ze niet naar wou kijken wegens “blote borsten” en “seksen!”. Hola, dacht ik. Swallalalla, waar gaat dit over? En zo trok ik nog eens naar youtube. Ik was onthutst. Kijk maar.  Wat ik zag, zette me weer netjes met mijn voeten terug op de realiteit. Namelijk een niet zo ideale wereld van dubbelzinnige boodschappen die wij vrouwen en onze dochters meekrijgen uit een hardnekkig patrialistische trumpiaanse zwijnerij van tekortgedane mannetjes. Ja, mannetjes! Want dit zijn geen mannen, dit zijn vieze enge mannetjes. Jaja, en de meisjes doen gewillig mee. Hoe zou dat toch gekomen zijn? Jakkes.

Vertel me, ligt het aan mij? Overdrijf ik? Of heb jij dat ook? Dat mijn dochter van 8 hier naar kijkt. Welke boodschap krijgt zij mee? Gelukkig begrijpt ze de tekst niet, want eigenlijk vind ik die (denk ik) nog erger dan de beelden.

Love in a thousand different flavors
I wish that I could taste them all tonight
No, I ain’t got no dinner plans
So you should bring all your friends
I swear that-a-all y’all my type
All you girls in here, if you’re feeling thirsty
Come on take a sip ‘cause you know what I’m servin’, ooh
Shimmy shimmy yay, shimmy yay, shimmy ya (drank)
Swalla-la-la (drank)
Swalla-la-la (swalla-la-la)
Swalla-la-la

Daar op mijn bureaustoel voor het scherm aan de grond genageld door een stomme videoclip, dacht ik ineens terug aan ‘Kind van de duivel’. Misschien moest ik die videoclip dan beter ook maar eens bekijken.  Het begint voor mij als een opstandig jongetje dat pubert, dat grenzen opzoekt, geen grenzen krijgt, en ze uiteindelijk totaal overschrijdt op – qua beeld – shockerende wijze. Een boodschap die ik mijn zoon niet wil meegeven. Zeker niet. Ik begreep ineens de hetze. De niet-hetze, rond de overvloed van swallalala en al die overvloedige aanverwanten, dat begreep ik niet. Het is walgelijk subtiel, dubbelzinnig, overdreven, en ik word oh zo snel flauw en fout en braaf genoemd. Maar stel je voor dat dit je dochter, je zus, je moeder is. Dit is geen boodschap die ik mijn dochters, laat staan mijn zoon, mee wil geven. Absoluut. Zeker. NIET.

Youtube werd hier al enige tijd geleden van de tablet gesmeten. Enkel te bekijken met fysiek ouderlijk toezicht, allemaal samen op mama’s schoot op de pc. Gezellige boel wel! Goeie Youtube tips voor kinderen van 8, 6 en 3 zijn meer dan welkom!

jobasidealewereld kind universum

 

 

Advertenties

6 gedachtes over “Kind van het universum

 1. Ik als man zijnde geef je hierin volledig gelijk. De normen en waarden van een mens met gezond verstand wordt steeds vaker vergeten of genegeerd. Het is goed dat je op deze manier reageert op dit soort teksten en video’s. Hopelijk wakkert dit het gezonde verstand wat meer aan.

  Liked by 1 persoon

 2. Toen ik het liedje van kind van de duivel mijn kinderen hoorde zingen dacht ik dat ik het niet goed begrepen had. Ze zijn ondertussen 10 en 8 dus niet abnormaal dat ze daarmee thuis kwamen. Heb hin toch gezegd dat ik het liever niet meer hoorde. Toen ik het de jongste van mijn zus hoorde zingen 4 jaar was ik toch geschokt. Ongelooflijk hoe ze dit zo snel oppikken.

  Liked by 1 persoon

  • Ja hé? Persoonlijk vind ik Swallala nog altijd chockerender… Iemand zei me dit weekend dat kinderen die liedjes op dezelfde manier zingen als ooze wieze wooze kristalla… . Ze begrijpen de betekenis niet, ze maken er hun eigen versie van, met hun eigen betekenis volgens de wereld waar ze dan in zitten. 10 en 8 jarigen hebben al een ander wereldbeeld dan een 4 jarige!

   Like

 3. Hoi Joba, Ik lees al een tijdje mee en na je (weer) tegengekomen te zijn in mijn reader als ‘aanbevolen’ dacht ik: volgen is toch handiger 😉 Wel laat ik dan meteen een reactie achter, ‘stille volgers’ vind ik persoonlijk een beetje vaag/eng 😉

  Ik kies deze post uit omdat ik aanvankelijk de heisa over het lied ‘Kind van de Duivel’ niet begreep – maar er nu toch wat begrip voor heb gekweekt. Eerlijk gezegd heb ik na enkel de intro te horen het lied al afgezet en er verder niet meer naar omgekeken. Nu lees ik een stuk van de lyrics in je post en schrik ik best een beetje – zeker aangezien té jonge kinderen het vrolijk meezingen, maar ook omdat ik mensen heb gekend die daadwerkelijk zo denken. Sterker nog: Ik was er zelf één van. Om dat nu vast te leggen in een lied en iedereen de stuipen op het lijf te jagen kwam dan weer niet in me op.. Ook ‘mannetjes’ met hetzelfde gedachtegoed dat in t lied Swallala wordt beschreven zijn er genoeg – al komen ze er vaak minder openlijk voor uit.

  2 stukjes ‘lelijke realiteit’ dus.. Mijn vermoeden is dat vooral het woordje ‘Duivel’ verantwoordelijk is voor de heisa; alle dorpelingen staan meteen klaar met hun riek. Ik begrijp je besluit YouTube te controleren, en ben blij dat ik in mijn kindertijd zelf niets schokkender heb meegekregen dan ‘I wanna have sex on the beach’ – en dan vooral vanwege het gebrek aan internet (pas toegestaan/mogelijk vanaf mijn 12e – al had ik graag gehad dat het nóg wat later zou zijn geweest).

  Je droom/streven om van de wereld een mooiere plek te maken bewonder ik zeer. Subtiliteit is ver te zoeken, zo ver dat veel mensen gevoelsmatig zijn afgevlakt en zich van (bijv.) de ellende te zien in het nieuws helemaal niets meer aantrekken. Ik ben dan ook blij mee te mogen lezen met iemand die nog zo begaan is, al vind ik het tegelijkertijd natuurlijk ook ‘jammer’ (bij gebrek aan een beter woord) dat het je zó raakt. Hopelijk heb je wel een manier om jezelf ook wat rust te bieden!

  In ieder geval tot lees
  Groetjes, Anne

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s