Ideaal Eeklo!

Ik ben van Eeklo. Ik week al lang geleden uit naar een andere gemeente, ons huis ligt op minder dan 1 kilometer van de Eeklose grens om bijna precies te zijn. Ik ben er geboren, opgegroeid en gegrond(*). Ik ging er naar school, ik was krapuul van ‘tattenee, ik vond er mijn eerste lief en nog een paar daarna. Het klinkt als een bekentenis die ik probeer goed te praten, maar dat is het verre van. Ik ben niet meer van Eeklo, ook al voel ik mij daar niet weg, ik blijf het min of meer volgen: mijn geboortedorp. Sorry, stad!

Wat een gedoe over Eeklo. De marginalenstad met wie geen enkele gemeente samen wil. De doorrijstad waar niemand stopt. De parkeerproblemen op piekmomenten en de stenen leegte in de daluren, de auto’s als sardientjes geparkeerd op de markt. “Dat dat toch schoon is om naar te kijken als ge op’t terras zit, en goed dat dat riekt. Maak maar dat hij gewassen is, want iedereen in Eeklo zal het weten als gij ne vuilaard zijt en naar uwen auto niet kijkt. Kunde gij u dienen otto wel permitteren feitelijk? Kijkt den dienen daar rijden met zijne ouw kraam. Allee jongne, dat hij hem geen deftigen vélo koopt. Of nen otto. Gelijk iedereen.”

Eeklonaren zijn goed in het spitsvondig voorzien van commentaar op alles en iedereen die daar niet om vraagt, en vooral van die die er om vragen. Die krijgen vele porties extra commentaar. In Eeklo wonen niet alleen marginalen maar ook pseudo-bourgoisie, én alle zelfverklaarde rangen en standen daartussenin. Iedereen is hier welkom, ook al zeggen sommigen van niet.

Eeklo (3)

Weer zo’n gedoe over Eeklo. Over de autovrije markt gedurende de zomer. De ietwat late beslissing om de markt parkeervrij te maken wordt in Eeklo ook onthaald met het nodige commentaar. Gelukkig is geen enkel probleem écht een probleem in Eeklo (als je niet teveel luistert naar de eindeloze stroom aan commentaren en meningen) maar wel een uitdaging, een kans, een opportuniteit. De lege vlakte van de markt werd dinsdagavond gezellig goed gevuld met een hoop iedereen-kent-iedereen voor een particulier initiatief, de open repetitie van de Evil Pony’s.

Eeklo (2)

Mijn zoon danste op de kasseien waar hij anders tussen de auto’s stevig aan mijn hand moet blijven. Mijn dochters genoten van de ondergaande zon. Ze kregen elk een onverantwoorde suikerbom aan Fanta, want hoera, wat waren we blij dat we voor het eerst met alledrie onze kinderen ’s avonds eens zomaar en spontaan naar buiten trokken, zónder wandelwagen en zónder pampers. Feest! Mijn man en ik dronken een exporken en sloegen praatjes met oude en jonge bekenden. Dat het fijn was, die autovrije markt! En we parkeerden zo goed als op de dichtst mogelijke plaats. Ha! Welke parkeerproblemen?

Hieronder: drie blije kindjes en mama die de letter E van Eeklo maakt met de verkeerde hand.

Eeklo leeft! Vive Eeklo!

Eeklo (1)

 

(*) Gronden in Eeklo. Deed ik ‘bekakt’ dan werd ik door ‘marginalen’ met mijn voeten op de grond gezet, deed ik marginaal dan werd ik door zelfverklaarde bourgeoisie met de rug aangekeken tot ik me voelde wegzinken in de grond. En al die mogelijkheden daar tussenin. In Eeklo mag je in de boot zitten en ver weg varen, velen komen uiteindelijk toch weer terug. In Eeklo mag je uit de boot vallen en soms geven ze je nog een duwtje bij, maar vanuit de greppe (de goot – want dat is waar de bootjes in Eeklo varen) geraak je heel snel weer op het rechte pad, al is het maar voor even, en dan kan je steeds weer terecht, in Eeklo.

 

Advertenties

8 gedachtes over “Ideaal Eeklo!

  1. Wow Joba: sterke en diepgaande commentaar. Ik geniet ook nog na van dit evenement zonder franjes, eerlijk, iedereen welkom, deugddoend in al zijn aspecten. Ik denk dat de horeca niet mag klagen want achteraf zaten de terrasjes vol, behalve bij hen die net hun sluitingsdg hadden.
    Krachtig geschreven stukje. Publiceren in Eeklo Leeft zou ik zeggen!

    Liked by 1 persoon

  2. Prachtige tekst en absolute waarheid. We wonen nu 18 maanden in Eeklo en we wonen hier graag😀 en gaan zelfs hier blijven, al iets gekocht. Enige ambetante, maar absoluut noodzakelijk, is telkens de mensen overtuigen van het prachtige Eeklo na de mededeling dat we daar wonen. Maar we houden vol, Eeklo is in niks minder dan al zijn dichte en verre buren. Ik ben fan van jou initiatief.

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s