Hoe ik controle hou over mijn smartphonehonger

Ik ben boulimisch wat mijn telefoon betreft. Meerdere malen per dag heb ik smartphone-vreetbuien en vervolgens kots ik de rommel die ik tot mezelf nam weer uit in eindeloze stromen zelfkritiek: ‘wat doe je toch op dat ding’, ‘maak je nuttig’, ‘schaf het af’, ‘koop een noka 3310’, ‘schrijf een post over je afscheid van je telefoon’, ‘stop. er. mee.!’

Maar die discussie? Daar ben ik al zo lang doorheen. Fuck my inner critic. Ik kan en wil mijn smartphone niet missen. Vijf zeer goede redenen waarom niet:

 1. Spotify: Muziek. Altijd en overal mijn complete muziekbibliotheek in mijn ene hand. Zijn er boxen in de buurt met bluetooth of een aux-kabeltje? Daar luister ik. Voornamelijk thuis en in de auto en als ik wandel naar mijn werk. Met muziek herbron ik. Leef ik.
 2. Headspace: Mediteren. Altijd en overal de mogelijkheid om even op adem te komen, tot mezelf te komen. Van mijn dagelijks ochtendritueel tot het wandelen naar mijn werk (ja, soms kan ik niet kiezen tussen Spotify of Headspace, meestal wissel ik af), tot een SOS-sessie van één minuut. Met meditatie kom ik tot rust. Voel ik. Ben ik.
 3. Evernote: Noteren. Ideeën komen niet op het moment dat ik wil dat ze komen. Of als ik er tijd voor heb, noch als ik vraag ‘allee, kom op, nu!’. Nee, hoor, dat doen ze niet. Ideeën hebben een geheel eigen planning die ik niet ken. Als ze komen, dan moet ik ze onmiddellijk kunnen opschrijven, want anders zijn ze weg. Hoewel ik grote fan ben van keurige notitieboekjes en mooie pennen, bij voorkeur a sorti, blijft Evernote mijn beste vriend in nood voor het vangen en vasthouden van mijn ideeën ter verwerking op gepaste tijd. Zoals deze blogpost, bijvoorbeeld.
 4. Google Maps: Ergens geraken! De GPS-functie van mijn telefoon stuurt me op de juiste weg en brengt me weer veilig langs de kortste weg thuis. Yes.
 5. Mijn bankzaken: Betalingen doen via mijn telefoon, wat een uitvinding. Nooit meer openstaande (vergeten) facturen wegens bedolven onder de kindertekeningen op mijn bureau.

Danku. Smartphone, dankjewel. Dankuwel, voor zoveel gemak en vreugd!

Ik wil mijn telefoon niet voor facebook, instagram of twitter, pinterest, linkedIn of mail. Wat een fijne ontdekking! Als ik mijn smartphone gebruik beperk tot de vijf goede redenen hierboven, dan zakt het tijdverlies spectaculair. Ik besluit afscheid te nemen van mijn telefoon en deze apps op de tablet van de kindjes te installeren. Yihaaa!

Ahum.

Botste ik daar toch wel op een portie flinke weerstand, zeker? Diezelfde innerlijke criticus weer. Die sociale media zijn ook wel mijn werk op dit moment. En soms is het toch fijn. En leuk. En ik zou niet iets willen missen (fomo). Aja, en er is ook nog whatsapp, en de privéberichten van facebook, en signal, en gmail, en de weerbericht app die ik elke dag check, de boodschappen-app van de colruyt, en bol.com voor een paar boeken op tijd en stond. En niet te vergeten de wordpress app voor mijn blog!

De oplossing

Ik las  ergens -ik weet niet meer waar- dat we niet de smartphone moeten afschaffen, maar dat we ons gedrag moeten aanpassen, met andere woorden de manier waarop we met onze smartphone omgaan. Het is zoals met de auto. Wie weet nog de tijden dat een gordel niet verplicht was? Ik werd als baby in een rieten mand op de achterbank van de wagen vervoerd, zonder gordel. 35 jaar later bestaat er niet alleen wetgeving maar zelfs een complete commerce aan maxi-cosi’s. Gelukkig maar, dat de auto kwam, dat ik er als baby in kon en dat ik er nu zelf mijn eigen kinderen mee vervoeren kan. Maar het had toch ook enige gedragsregels nodig. Zo zal het ook zijn met die smartphone van mij. Maar in afwachting van wetgeving (och spaar ons!) deel ik graag de tips die mij ongelooflijk helpen in het spectaculair doen stijgen van mijn dagelijkse rust.

Deze tips helpen mij alvast:

 1. Geef je smartphone een vaste plaats, zijn eigen plek. De mijne ligt thuis altijd op te laden in de versterker. Daar blijft hij.
 2. Zet alle geluidssignalen af. Allemaal! Een avondje in de zetel verloopt meteen zoveel rustiger zonder pings en pongs en tuuts en drings en pops. Vraag je huisgenoten om hetzelfde te doen. Geniet. (Of kick af?)
 3. Behalve van bellen en sms’en. Alleen uitzonderingen bevestigen de regel, nietwaar? Geluidssignalen van het ‘gewone’ bellen en sms’en staan nog steeds aan. Dat is namelijk voor de echt belangrijke dingen. Laat dat ook weten aan je familie en vrienden en collega’s. Is het écht belangrijk? Bel mij. Doorgaans kom je toch op mijn voicemail terecht want ik geraak met drie kinderen aan mijn benen niet tijdig bij mijn telefoon.
 4. Zet alle notificaties af. Notificaties? Die rode bolletjes die verschijnen rechtsboven elke app met het aantal dingen die je al zou gemist hebben. Heb je al eens voorgehad dat je facebookapp een rood bolletje kleurt, dat je snel even kijkt, en dat het dan een bericht blijkt te zijn dat je eigenlijk niet interessant vindt? Zet het af. Kijk naar facebook, je mail of whatever, enkel en alleen wanneer jij het zelf wil. Niet wanneer dat rode dwingende bolletje met dat cijfertje erin dat wil.
 5. Reageer op mensen, niet op robots.  Robots ‘denken’ dat het voor jou interessant is, en geven je dan ongewenste notificaties. Zet ze dus af. Behalve als de notificatie van een persoon komt. Bij mij verschijnen alleen nog rode bolletjes bij berichtjes van mensen via whatsapp, messenger en signal. Alleen bolletjes, geen geluidjes.
 6. Kies bewust om even tijd te verdrijven op social media. Zet alle apps die tijd vreten in een apart mapje. Als ik mijn telefoon nu open zie ik op mijn beginscherm enkel de redenen waarom ik mijn smartphone nog heb: Spotify, headspace, google maps, evernote en mijn bankapp. Ah, en de weerbericht app. En bellen en sms’en, maar daarin verschilt dat ding niet met een gewone telefoon. Al de rest zit in mapjes of op een veld ernaast. In het mapje ‘kies bewust’ zitten facebook, instagram, LinkedIN, Pinterest.
 7. Installeer de Moment app. Hou bij hoeveel tijd je per dag besteedt op je telefoon. Val omver. (Ik zat aan 3,5u – iedereen die nu zegt, ‘whaaat?’ daag ik uit. Hou het eens bij en vertel het mij.) Beperk je limiet. (Innerlijke criticus gooide met een bijl en beperkte me naar max. 1u.). Voel je lichter en vrijer! (Hallelujah!)

Infobesitas, een zwaar woord voor mijn honger naar luchtigheid en lichtheid. Na een tweetal maanden van infodieet in plaats van infobesitaties ben ik opgelucht met de lichtheid in hoofd! Hoe doe jij het? Heb jij nog meer tips voor mij en mijn lezers?

Advertenties

10 gedachtes over “Hoe ik controle hou over mijn smartphonehonger

 1. Ik zou zeggen stop die hele kakofonie van lawaaiige communicatie en laat wat meer poëzie toe. Ik zou het wel uit kunnen schreeuwen. Maar ik kom toch niet boven het geweld van de reclames uit die maar roepen dat je je phone moet pakken.

  Liked by 1 persoon

 2. Oh hoe herkenbaar die smartphone snoepdoos. Ik heb alles al uitgezet zoals jij maar het helpt onvoldoende. Het enige wat echt helpt is bezig zijn, bij voorkeur met leuke dingen, want eigenlijk kan ik met leegte niks meer. De illusie van contact verhult hoe eenzaam en leeg ik me voel. Ik ga die app eens uitproberen .

  Groetjes,

  Dorothé

  Liked by 2 people

  • De illusie van contact met een virtuele wereld versus de realiteit van disconnectie met jezelf. Dankje voor je reactie, voor mij een bron van wellicht een nieuwe blogpost! Ik wens je alvast een goede verbinding toe, vooral met jezelf. Het lijkt veel enger dan het werkelijk is! ❤

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s