Nog eens over moe, moet en moed

Voortdoen, niet neuten, ’t is niet erg, ’t gaat wel gaan. Nog efkes, bijna naar huis, bijna weekend, bijna vakantie. Moe kom ik thuis, leeg loop ik in het weekend en verlangen blijf ik naar die vakantie, maar ik blijk het niet halen. Ik leg me neer, ik rust, en dan gaat het beter, even, want vervolgens opstaan en in actie treden, maakt me weer duizelig.

Met mijn moeheid in mijn lijf en mijn moed in mijn schoenen moet ik naar de dokter. Uitgebreid bloedonderzoek wijst op mycoplasma en sluimerende klierkoorts, de combinatie van de twee is een rationele verklaring van wat ik ondertussen alweer weken, maanden voel: moe, zo zo moe.

‘Dat maakt u kapot’, zei de dokter.

Ik voelde me dankbaar voor de erkenning, dat het blijkbaar wel normaal is dat ik me zo vreselijk ellendig voel, dat ik geen aansteller of een plantrekker ben. Mijn hoofd denkt die bekritiserende gedachten. Mijn lichaam voelt iets anders en vecht en maakt koorts zodat ik eindelijk zou luisteren, en eindelijk zou geven wat het nodig heeft: liefde, rust en warmte. Maar zelfs dan klinkt de stem in mijn hoofd luid door. Van moe zijn, ben je niet ziek. En wie niet ziek is, moet werken! Mijn lichaam denkt er even anders over. Waar arbeid vroeger vrij maakte, voel ik me gevangen door het geldsysteem dat er tegenover staat. Vooral door de wanverhouding en het spanningsveld, van wat je geeft en wat je krijgt. Niet zozeer van mezelf ten opzichte van de werkgever, want die heeft evenzeer te lijden. Het gaat hem om een belastingske daar, een opslagske ginder (niet van mijn loon, helaas), vijftig euro hier geven, en nog eens vijftig erbij daar geven. En zo geraakt het op. Er is geen geld om uit te rusten, geen tijd om beter te worden. Met moed vind ik de oplossingen die nodig zijn.

‘Dat maakt je heel’, las ik ergens.

Te beginnen met mijn lichaam laten rusten en het goed verzorgen.

 

 

 

Advertenties

5 gedachtes over “Nog eens over moe, moet en moed

  1. Pingback: Priori-tijd | Joba's ideale wereld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s