Mannen en vrouwen in mijn ideale wereld

‘Weet je waarom ik vandaag helemaal in het zwart gekleed ben?’ vroeg ik aan mijn man. En hij antwoordde tot mijn grote opluchting: ‘omdat het internationale vrouwendag is’. En ik antwoordde: ‘Ja! Ik staak vandaag’. Enfin, staken. Mijn dag bestond uit mezelf en drie kindjes wassen-aankleden-eten-geven-boekentassen-vullen, keukenravage omtoveren, kindjes naar school voeren en halen, middageten maken, vieruurtje maken, avondeten maken, drie machines was tussendoor, opruimen-opruimen-opruimen, dochter van de dansles halen, en gelukkig ook nog tijd voor een theetje op mijn gemak en een fijne babbel met de mama die de beste vriendin van Noor kwam ophalen.

‘Aha, dus je staakt tegen mij?’ vroeg mijn allergrappigste man die niet wist wat ik hierboven dacht. Ik antwoordde fel: ‘Maar neen! Ik staak niet tégen de mannen en zeker niet tegen jou! Ik staak vóór de vrouwen.’ Zoals beschreven heb ik allesbehalve gestaakt en hield ik het bij een zwarte klederkracht en misschien nog een blogpost deze avond.

(Noot: En zo vloog maart voorbij. De blogpost pas meer een maand later afgeraakt)

Waarom dit signaal, dan? Waarom deed ik mee aan Vrouwendag? Waarom vind ik dit nodig? Het gaat niet om ‘tegen’ de mannen maar ‘voor’ de vrouwen. Maar waarvoor dan precies? Ik besluit om het bij de semantiek te houden. Waar staat dat dan eigenlijk voor, die vrouwen in mijn ideale wereld?

Ik typ duchtig ‘vrouw’ in op google en stel vast dat de vierde hit een definitie geeft van een ‘vrouw’ op Wikipedia. Ha, interessant! Doe ik meteen hetzelfde met ‘man’ en… euh. Niks. NIKS! Probeer het zelf eens. Rechtreeks op Wikipedia vind ik wel een concrete definitie van een man. Bij vrouw  wordt vermeld dat er ‘op het moment geen woord is voor een vrouw die door de overgang is gegaan.’  Moet dat dan? Is dat nodig, zo’n woord? Ik besef dat ik een zoektocht startte die me meer frustratie dan plezier verschaft. Ik geef het op en hou het daarom maar op een omschrijving die ik vond geschreven door Laura Wagenaar-Buit:

Een vrouw is wat mij betreft, net als een man, een sterrenstelsel van chromosomen, hormonen, neutronen, genen, koolstofverbindingen, chemische elektriciteit, culturele coderingen, identificeringen, hersenspinsels, kennis, proza en poëzie, waartussen de roteringen niet stabiel zijn, maar in ontwikkeling, die elkaar soms hier en soms daar kruisen in hun baan, die onderdeel zijn van een voortdurende conversatie met onszelf en met elkaar, die zich niet laat beteugelen door een definitie maar door verbindingen in het sterrengrind, die een tijdelijk beeld geven, een doorsnee, een bevriezing, totdat de kijker een ander punt inneemt, het stelsel weer verder draait en de oneindige combinatiemogelijkheden de observant nietig en groots tegelijk doen voelen.” 

Voila. Mannen en vrouwen in mijn ideaal universum hebben verder niet meer de behoefte of de noodzaak om verder te definiëren. We zijn verschillend en gelijkwaardig, we hebben elkaar nodig en we houden van elkaar. One love!

man woman one love

Advertenties

Een gedachte over “Mannen en vrouwen in mijn ideale wereld

  1. Groot gelijk.
    Dat men geen naam heeft voor een vrouw die door de overgang is gegaan… vreemd dat men daarnaar op zoek is. Ik zie er de noodzaak niet van in. Het gaat ook niemand wat aan in welke pauze iemand zit… menopuaze, penopauze, plaspauze, … het is me te intiem.😉

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s