Durf jij te vragen?

Durf jij te vragen?

Ik durf niet altijd vragen wat ik nodig heb. Ik denk vaak dat ik iemand lastig val. Of ik voel me ongemakkelijk omdat ik niet meteen iets kan terug geven of doen. Soms weet ik niet wat ik concreet wil, mijn vraag is zelfs voor mezelf te vaag. Soms denk ik dat wat ik wil alleen in een ideale wereld realiseerbaar is. En tegelijk weet ik: we leven in een wereld van overvloed. We worden langs alle kanten wijsgemaakt dat het niét zo is. Dat er schaarste en tekort is, te weinig geld, te weinig tijd, te weinig liefde, te weinig vrede, te weinig rust, ga zo maar door. Hoe zou ik dan iets durven vragen aan een ander? Als alles zo schaars en kostbaar is?

Idea worth spreading: sociale overwaarde

In juni 2014 kwam ik op het jaarlijks event van TedXWomenFlanders in contact met de ideeën van Katrin Derboven en Kitty Weijn van Durftevragen. Hun visie in het kort: wie durft te vragen, benut sociale overwaarde. Say what!? Sociale overwaarde? Sociale overwaarde is “datgene wat over is of gemist kan worden op de plek waar het nu niet van waarde is.” Als je het ergens anders gebruikt, wordt het wel weer van nut. Het gaat niet om geld want dat is zelden ‘over’. Het gaat om materiële zaken, ideeën, toegang of vormen van hulp. Wat ik niet meer nodig heb, kan juist heel nuttig zijn voor iemand anders. Wat weinig moeite kost voor mij, kan iemand anders heel erg op weg helpen. Wat een inspirerend idee! Ik was overtuigd en wou meer. Vorige maand nam ik deel aan een Durftevragen-workshop.

Idea worth trying: de workshop!

Nadat we van Kitty een korte heldere uitleg en de spelregels kregen, mocht ik samen met de andere deelnemers meteen aan de slag. De deelnemers én hun vragen zijn erg divers: Hoe kan ik stoppen met mijn haar te verven zonder dat ik er maandenlang afschuwelijk uitzie? (M., gepensioneerd, bruin haar, van nature ondertussen grijs). Hoe kan ik de doelgroep van mijn ruilwebsite activeren? (K., 20, student multimedia start lokale freecycle community op). Hoe word ik professioneel zangeres? (B., 38 jaar). Hoe kan ik een ayurvedische praktijk starten? (L., 32, klaar voor een carrièrewending). En mijn eigen vraag: hoe kan ik het levensverhaal van mijn overgrootmoeder schrijven en vertolken? De deelnemers geven antwoorden, opties en mogelijkheden vanuit hun eigen unieke perspectief en ervaringen.

Wat je dan als vraagsteller ervaart is overheerlijk! De oudere dame met de gekleurde haren besloot op basis van alle tips en ideeën om zich radicaal kaal te scheren. Haren groeien snel terug. Ze schonk haar mooie haren aan Kom op Tegen Kanker. De ayurvedische praktijk gaat deze zomer van start. Je vindt de ayurvedische caravan op allerlei lokale festiviteiten. Over de zangeres zal ik een blogpost schrijven en we geven deze zomer samen een verjaardagsfeest met als cadeautip win-for-life-biljetten.

Mijn eigen vage vraag die ik nooit eerder aan iemand durfde vragen, werd dankzij deze workshop heel concreet en overzichtelijk. De tips die ik kreeg waren bemoedigend: begin vandaag! Inspirerend: maak een stappenplan en begin op het einde van je vertolking als het publiek applaudisseert. En concreet: ik heb het nummer gekregen van een professioneel tekstschrijver die wil nalezen. Mijn gedurfde vage vraag transformeerde in een concreet plan waar ik thuis onmiddellijk mee aan de slag ging.

De energie en de synergie die gecreëerd wordt, is aanstekelijk. Iemand met een vraag op weg helpen, voelt ongelooflijk fijn. Ik werd helemaal warm vanbinnen, vol verwondering en dankbaarheid voor de ideeën die mensen elkaar geven en de aanbiedingen die ze doen. Ik vind het fantastisch wat iedereen voor elkaar wil doen ook al zijn ze wildvreemden voor elkaar.

Durf jij ook te vragen?

durf-te-vragen-boek

Kijk hier voor een workshop in je buurt. De uitgebreide visie achter Durftevragen vind je in het gratis e-boek ‘Durf te vragen. De kracht van sociale waarde’ van Nils Roemen & Fanny Koerts.

PS: Durftevragen werkt met waardebepaling achteraf. Deze blogpost is één manier waarop ik het team van Durftevragen wil bedanken voor de fantastische workshop. Een andere manier is dat ik deze zomer zelf een Durftevragen-workshop organiseer. Wil je er bij zijn? Laat maar weten op mijn blog of via facebook!

Advertenties

5 gedachtes over “Durf jij te vragen?

 1. Workshop deze zomer : ik doe mee. (de overtuiging dat we de oplossing altijd zelf moeten vinden werd, vrees ik, mede bepaald door de erfenis van het ‘ik-moet-toch-mijn-plan-kunnen-trekken’-gen )

  Liked by 1 persoon

 2. Bijzonder!
  Ik zou ook een cursus moeten volgen :p
  Mijn grenzen zijn nogal beperkt en ik vraag alles wat ik wil weten …
  vragen met wijze antwoorden, vragen met voor de hand liggende antwoorden, vragen die onbeantwoord willen blijven, vragen die voor hilariteit zorgen. Mijn nieuwsgierigheid en overtuiging dat vragen geen kwaad kan … leidt tot een zeer gevarieerd concept :p
  Marijke aka Aagje

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s