Vijf tips om te ontrommelen (update vasten)

Ik ben tien dagen aan het “vasten”. Vasten à la Joba, dat is: opruimen, plaats maken en lichter worden; dit zowel voor mijn lichaam, mijn huis als mijn geest. Een update met tips!

Lichaam & Geest

 Ik sta al tien (-1) dagen droog. Het verlangen naar dat ene dagelijkse glaasje wijn bij het eten vond ik opmerkelijk. Maar na drie dagen was dat echt over. Tip voor wie meedoet en het ook even lastig vond: een dagje zeuren heeft geholpen. Zwaar zeuren, om precies te zijn. Was dat om te compenseren, Joba? Goh, kijk. Vasten à la Joba is ook: niet zo streng zijn voor jezelf. Voila, het klaart meteen op mijn hoofd! En dat was ook een doelstelling.

fruitDe nieuwe gewoonte om samen met de kindjes veel meer fruit te eten tijdens het ontbijt en als vieruurtje; dat is work in progress. We beginnen goed in het begin van de week. Ik snijd, ik schil, ik rasp, ik ontpit, ik ontvel, ik deel uit, ik eet mee. Ik voel me dan zo’n kip met haar kuikens rondom. Zalig. Tegen dat het donderdag is, wordt de wekker drie keer teveel de mond gesnoozed, en het fruitritueel wordt als eerste geschrapt. Ik geef niet op; vasten duurt nog dertig dagen.

(Nog) niet gelukt: suiker. Kijk, ik heb twee kleuters en een baby. Dat is synoniem voor af en toe eens een shotje energy. Omdat het moet. Vanavond is het pizza, en dat is OK, want ook project ‘diepvries leegeten’ gaat gestaag verder. De smartphone blijft ’s nachts beneden. Tegen alle verwachtingen in lukte deze uitdaging probléémloos. Ik slaap nu met mijn man aan de ene kant en de baby aan de andere. Jullie gaan niet meer mee. Ik slaap beter, langer, dieper, gezonder, sneller. Blij!

Huis 

Ik sloeg aan het ‘ont-rommelen‘. Is dat niet het heerlijkste woord dat je ooit heb gehoord? Ik heb de afgelopen weken in elke kamer niet meer dan een uurtje per keer ‘geschommeld’. En genoten! Van het opruimen, plaatsmaken, vrij maken, lichter maken. Het is een werkje dat ik met grote voldoening doe. Vijf tips voor heerlijk ont-rommelen:

 • Niet teveel ineens: vandaag enkel de badkamerkast;
 • Niet te lang: geen hele dag, hé. Een uurtje per keer is meer dan genoeg!
 • Hou het realistisch: hoewel ik ook in opruimen idealistisch ben, raad ik je toch aan dat de kast niet leeg moet. Van die vijf schappen wil ik er minstens één volledig vrij hebben. Ervaar de blijdschap als dat lukt!
 • Tel je resultaat: hoeveel stuks van alles deed je weg? Lees verder, ik doe een bekentenis straks.
 • Werk naar een doel in de tijd: zondag sta ik op een rommelmarkt. Allen daarheen!

Wat ik daar zal verkopen gaat gepaard met hoofdstukken afsluiten: zwangerschapskledij! Babykleertjes! Borstvoedingskussen! Boeken! Ik stel vast dat de curverbox boeken een deel van mijn leven toont, van reeds veel eerder afgesloten hoofdstukken. Kijk maar:

boeken

Je ziet boeken over:

 • Mijn vorige hobby’s: koken & fotograferen. Ik leerde min of meer lekker eten op tafel te toveren en schone portretfoto’s maken. Dat volstaat.
 • Mannen en vrouwen en hun verschillen; het thema interesseert me nog steeds, ik vond ondertussen betere boeken.
 • De zoektocht naar namen voor baby’s (drié voornamenwoordenboeken!)
 • Bevallen en over moeder zijn en worden; ‘heavy shit’
 • Knutselen. Lang geleden vond ik op een rommelmarkt dit fijne ‘creatief bezig zijn voor de vrouw’ boek. Recenter kocht ik in een vermeende knutselbui ‘Fabriek Romantiek’. Prachtig om in te kijken, echt waar. Maar ik heb andere talenten. Weg ermee!

Wie boeken van mij wil hebben, krijgt ze zondag op de rommelmarkt gratis mits codewoord: ‘jobasidealewereld’.

Sla je ook aan het ontrommelen, liefste lezer, weet dat het ook soms confronterend is. In de grappige zin, of in de zin van “kijk, dat wist ik nu eens niet van mijzelf!”. Blijkt dat ik 25 (!) sjakossen heb. Echt.

Ik verkoop er dit weekend 18. Ik wist niet eens dat ik zo’n sjakossen madam was. Mocht je me er tot eergisteren van verdacht hebben, ik had jou ferm tegengesproken. Idem schoenen. Die verkoop ik niet; maar ik daag jou wel uit, lezer. Tel ze eens! Niet uit je hoofd hé, ga naar de schoenenkast en tél. Als vijf lezers de moed vinden om hun schoenen te gaan tellen en dat aantal hier te delen, dan verklap ik hoeveel ik er heb! En ja, slippers en sloffen tellen ook mee, ja.

Advertenties

14 gedachtes over “Vijf tips om te ontrommelen (update vasten)

 1. Van ontrommelen word ik blij, net zoals van het lezen van jouw posts. Heerlijke manier om het weekend in te luiden. Ik ben meteen na het lezen naar de schoenenkast getrokken en ja het zijn er 29…

  Liked by 2 people

 2. Ha Joba, wat fijn om jou te lezen! Zin in nog meer! Ontrommelen doe ik al een paar jaar…letterlijk en …pas sinds enkele weken doe ik het ook figuurlijk 😉 Ik heb mijn schoenen ‘laten’ tellen door mijn kids tijdens een quiz: 35! Ik was op dat moment echt wel geschrokken, ja! Maar ik wil er dan ook op mijn best uitzien; ‘à sortie’ (of hoe schrijf je dat?) voor elk kleurtje kleertjes een paar ‘gelijkkleurige’ schoenen 🙂

  Liked by 2 people

 3. hier is het vasten ook een meevaller tot nu toe en met de 6 jokers die ik heb tot pasen heb ik mezelf al kunnen verwennen met chips. En ja ik heb de zak zelfs halverwege kunnen wegleggen. 🙂
  Ontrommelen komt er beetje met beetje van. Het weekend van mijn verjaardag in april is het hier garageverkoop, dus doel en plan zijn er al. Maar omdat ik ook meeleef in de ideale wereld is streng zijn voor mezelf geen optie meer (en mag het er zijn als het dan weer in mijn kopke vliegt).

  Liked by 2 people

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s