Hoe kick je af van chocolade? En van wijn? – Verslag van drie dagen vasten.

Elke ochtend spring ik mijn bed uit en het eerste wat ik doe is een grote tas koffie zetten. Terwijl de koffie doorloopt, sta ik een minuut of twee te wachten. Wakker te worden. Te denken: “ge moogt niet, Joba”. Naar het schijnt horen mensen het woord “niet” niet. Dus ik doe het. Elke morgen. Ik grijp naar de chocolade. Dat geritsel van het zilverpapier. Het geluid van het stuk dat ik afbreek. Knap. En dan. Hap.

Chocolade en koffie

Woensdagmorgen zoals elke ochtend herhaalt zich dit ritueel van opstaan, koffie maken, wachten, discussiëren met mezelf over chocola en de discussie eindigen met een hap. Al ruziënd met mezelf, verander ik mijn gedachtengang: ik denk niet dat ik niet mag. Ik breng een nieuw argument in en zeg tegen mezelf: “ik vast”. Waarop ik de chocolade terug leg. Eerste horde overwonnen!

De hele dag verloopt verder sober en goed. Mijn dochters komen in de namiddag een koekje komen vragen. En ik eet er eentje mee. ’t is er dan nog wel één met chocolade op ook. Met een halve koek in de mond, besef ik te laat wat ik aan het doen ben en roep: “Oh nee”. Waarop de oudste zegt: “Niet praten met je mond vol!” En de jongste geschrokken vraagt: “Wat is er, Mama?”. Vasten is niet alleen jezelf iets ontzeggen. Het is ook liever zijn voor jezelf. Dag 1 en ik eet 1 koekje. Dat is alleszins al 1 koekje minder dan gisteren, en 1 koekje meer dan morgen!

’s Avonds doe ik een vreemde vaststelling. Ik heb de gewoonte van één glaasje wijn of bier te drinken bij mijn avondeten. Daar blijft het bij dus was ik mij van geen kwaad bewust. “Eentje is geentje”, zeggen ze hier, “te pas en ten onpas” trouwens ook. Tot Pasen schroef ik ook dit ene glaasje terug. Die eerste avond geen rood wijntje bij de spaghetti. En hoe ik dat miste. Hoe ik ernaar verlang. Hoe ik een beetje lastig werd van mijn eigen opgelegde “ge moogt niet, joba”. Hoe mijn truukje van ’s ochtends (“ik vast”) ’s avonds niet werkte. Tot zover mijn tip voor jou, liefste lezer.

De tweede avond was het precies zo. Zou het vanavond beter zijn?

Advertenties

3 gedachtes over “Hoe kick je af van chocolade? En van wijn? – Verslag van drie dagen vasten.

  1. Pingback: Vijf tips om te ontrommelen (update vasten) | Joba's ideale wereld

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s