40 dagen opruimen & plaatsmaken, wie doet mee?

Ik ben geen Christen, geen Jood, geen Moslim, ik ben niet gelovig. Willem Vermandere vroeg het vorige week nog op de radio: “Wat is geloven? Laat ons dat eerst definiëren om elkaar goed te kunnen verstaan. Elke godsdienst heeft zijn eigen verzinsels en metaforen.”  Ik ben ook niet on-gelovig (niet geloven is ook geloven), ik ben geen atheïst en ook geen iets-ist. Ik leerde geloven in mijzelf. Net als gelovigen en vrijzinnigen hou ik van metaforen en rituelen en verhalen. Rituelen raken me vaak in mijn hart, ze laten me voelen dat ik leef.

Ik ken maar weinig van die mooie verhalen of de betekenis van de rituelen en metaforen uit de Bijbel, waarvan onze samenleving toch doordrongen lijkt. Ik lees ze nu als daar tijd en zin voor is.(*) Vorige week mochten mijn dochters verkleed naar school voor Carnaval. In mijn zoektocht naar de betekenis van dit ritueel (ben ik de enige die dag niet wist? Heb moed en beken, liefste lezer!), klikte ik door naar de vastentijd. Veertig dagen voor Pasen is de periode van vasten en bezinning. Zesenveertig om precies te zijn, maar op zondag hoeft het niet. Handig, toch.

Ik vroeg mijn ouders, die wel katholiek of christelijk werden opgevoed, of zij ooit gevast hebben. Er viel niets te vasten want we hadden al zo weinig, zei mijn moeder. Jezelf iets ontzeggen, wat minder vlees eten, zei mijn vader. Maar beiden lachten om mijn vraag. Vasten, dat is zelfs al niet meer van in hun tijd, laat staan van deze tijd! Toch vind ik dat juist nu vasten wel zinvol lijkt. Los van welk geloof dan ook. En jammer vond ik het ook. Vasten blijkt meer dan jezelf iets ontzeggen. Ik vind me meer in het idee van plaatsmaken.

Vasten en bezinnen dus: door uiterlijk gedrag (niet of weinig eten) schep je innerlijk ruimte voor een nieuw begin. Dat lijkt me een mooie uitdaging waar moed voor nodig is. De intentie van mijn blog in gedachten besluit ik: ik ga vasten!

Wat staat mij te wachten?

lammetjes

De winter loopt ten einde, de voorraden zijn bijna op, de diepvriezer dient te worden uitgekuist. Ik ga veertig dagen minder eten, al het suiker vliegt de deur uit. Behalve op zondag, dan eet ik een croissant met chocolade erop én erin. Tegen Pasen wordt ons lam geslacht, verdeeld en klaargemaakt, en wordt de diepvriesvoorraad aangevuld. Ik beperk het vasten niet tot de keuken. Het hele huis moet eraan geloven. Opruimen en plaats maken voor iets anders. In maart gaan heel veel spullen bij ons de deur uit en verkoop ik ze op de rommelmarkt. De lente komt er aan, de bomen gaan weer bloeien. Ik kijk uit naar de geur van vers gemaaid gras, het eerste pintje buiten op ons eigen terras, ondertussen turen naar nieuw leven tussen de bomen en de struiken. Ik begrijp opeens de essentie van lenteschoonmaak! Weg met het donkere duffe stof van de winter. Ik zal ook opruimen in mijn hoofd. Ik ban mijn smartphone uit de slaapkamer. Ik maak meer ruimte voor slaap tijdens de nacht en energie tijdens de dag. En ik zet mezelf droog. Geen glaasje wijn meer tijdens het avondeten voor de komende weken. Behalve op zondag.

Morgen is er eerst nog Mardi Gras oftewel vastenavond. Het is toegestaan tot klokslag middernacht om helemaal loos te gaan. Wauw. Ik snap nu de hele hetze rond het Aalsters carnaval. Ik krijg zelfs zin om mee te doen!

mardigrasvastenavond

Wie viert /  vast er met me mee? Wie verklaart me gek?

(*) Boekentip: De Bijbel voor Ongelovigen door Guus Kuijer

Advertenties

2 gedachtes over “40 dagen opruimen & plaatsmaken, wie doet mee?

  1. Dag Joba! ik doen niet mee maar ik heb dat vorig jaar wél gedaan! Ik heb de helft van mijn huishouden buiten gesmeten en in mijn atelier 70% verkocht van al het materiaal en de machienen die ik niet meer gebruikte. Ook heb ik al het speelgoed dat niet mee werd gespeeld, weg gegeven of verkocht. Idem met kledij. De bedoeling was plaats maken voor grotere plannen & meer reizen. En het allergrootste voordeel van zo’n intense kuis is de vrijheid die je creëert. Het materiële loslaten is het meest verrijkende ding dat ik ooit gedaan heb. Ik voel me dan zoveel lichter in het leven en veel vrijer om te gaan en staan waar ik wil… het is fantastisch…. dus ja eigenlijk, zou ik kunnen meedoen met jou…. (vorig jaar kreeg ik constant bezorgde mails en telefoons tijdens mijn GROTE kuis: ge gaat toch niet terug naar België hé? Waarom geef je al je spullen weg?/ waarom verkoop je de helft van je inboedel?) ….

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s