Het is nooit te laat.

Ik zit aan de keukentafel te schrijven en ik geniet van het geratel van mijn vingers op het toetsenbord van mijn laptop. Het is één van fijnste sensaties die ik ken. Ik kijk naar buiten, naar onze tuin, en ik zie ons halftamme fazant en twee wilde katers een spelletje spelen. ’t Is die tijd van het jaar. Kattentijd. De katers hebben het zo erg van doen dat ze de fazant voor onze kattin aanzien. Nee dit wordt geen kattenblog. Maar ik sympathiseer met de fazant. Het is zo’n mooi beeld, hoe ze huppelt over het gras en die twee lelijke katers achter haar aan. Ik wil haar zeggen, lieve fazant, stop, draai je om, en zeg je hen: Ik ben geen kattin! Ik ben een fazant!

Ik moet en ik wil perse een tekst schrijven over moed. Maar net die ‘moet’ verlamt mij om een degelijke tekst te produceren. Ik schrijf in het wilde weg over de fazant in mijn tuin en de katers die haar achtervolgen. En ik schrijf daarna weer teveel hetzelfde (over mijn ervaringen over borst- en flesvoeding en mijn meningen daarover). En dan lees ik dit artikel.

Een 90 jaar oude Keniaanse vroedvrouw gaat naar school om te leren lezen en schrijven. Hartverwarmend, hoe ze in schooluniform tussen kinderen zit waarvan enkelen haar achter-achter-kleinkinderen zijn. Haar boodschap: het is nooit te laat om te leren. Onderwijs maakt je sterk, krachtig, helpt je te worden wie je eigenlijk al bent. Ze gaat naar school om haar kennis over vroedkunde en lokale traditionele gebruiken te kunnen doorgeven. Ze ‘moet’ dat niet meer doen. Ze ‘wil’ dat. Wat een inspirerende vrouw, wat een moed!

Wat ik ‘wil’ en niet moet, is een blogpost schrijven over Brené Brown en haar boek ‘de kracht van kwetsbaarheid’. Die komt er eerstdaags aan. Danku voor de moed, Gogo.

Advertenties

2 gedachtes over “Het is nooit te laat.

  1. Wat heb je dat weer mooi verwoord en wat heb je mij veel inspiratie gegeven…
    Je inspireert mij om binnenkort echt eens werk te gaan maken van mijn nu nog lege blog. Verder hoop ik – dankzij jouw inspirerende verhaal – om mijn leerlingen te inspireren door te vertellen over deze dappere vroedvrouw; want onderwijs is inderdaad pas leuk als je het wil. Voor pubers die ‘moeten’ is het vaak o zo lastig.

    Blijven bloggen Joba!

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s