6 soorten lijstjes om mee aan de slag te gaan!

Ik ben thuis de planner, de controlefreak en de lijstjesmaker. Soms is dat handig, maar zelden gezellig. Vol goede moed begint de dag met pen en papier in aanslag: wat gaan we doen vandaag? En dan volgen 15 “to do’s” voor mezelf en 20 voor mijn man. Ik heb energie dus iedereen heeft energie!

Er wordt niet geaarzeld, gewacht of getreuzeld, de lijst is lang, voort met de geit! Ik streep de eerste to do’s vlijtig af want die heb ik al afgewerkt voor ik ze opschreef (1; ontbijt, 2; keuken aan de kant, 3; flesjes steriliseren). De volgende gaan ook nog vlot (4; boodschappenlijstje schrijven, 5; wasje in de machine, en 6; groentenpap voor de baby). De laatste punten in het lijstje blijven staan want 7; de boodschappen in de winkel liepen uit, de grote boodschap van de baby ook (aaahh! Stond niet op de lijst!), en de dochters spelen zó mooi samen dat 8; ‘naar het bos gaan om te leren fietsen’ er weer niet van komt. Grmbl. Tegen het einde van de dag ben ik gefrustreerd want mijn lijst is niet afgewerkt. Nummer 9; dat ene ding dat ik echt moest doen, had ik al uitgesteld terwijl ik het opschreef. Voor nummer 10 bleef al helemaal geen tijd meer over: samen met mijn dochters een tekening inkleuren aan de keukentafel (11; Quality time check! 12; Mindfulness check!). Drie keer géén check. Grmbl. Ik plof doodmoe in de zetel, ik verfrommel mijn lijstje en mik het in naar de papiermand. Naast.

Dit is een treffend voorbeeld van de valkuil-lijst. Eigenschappen: de valkuillijst wordt ’s morgens geschreven, vol goede moed en intenties,  blakend van onrealistisch tijdspad. Bovendien doe je wat ‘moet‘ eerst, stel je wat echt moet uit, en heb je geen energie meer over voor datgene waar je de hele dag zo naar uitkeek. Op je papiertje heb je letterlijk geen plaats vrijgehouden voor accidentjes van de baby en al helemaal niet voor onverwachte fijne momenten. Dan sta je daar, onverwachts gezellig te kletsen in de winkel en tegelijk te denken aan dat verdomde lijstje.

In een poging om mijn schuldgevoel, controledrang, perfectiedwang, plichtsbewustzijn aan de kant en in de hoek te zetten maakte ik een not to do lijstje op: Ik strijk niet vandaag. Ik poets niet vandaag. Ik ruim geen speelgoed op vandaag. Dit is bij uitstek het leukste lijstje om op te stellen. Maar het universum kent geen ‘nee’ of ‘not’. Ik heb de hele dag gedacht aan wat ik niét heb gedaan. Oftewel: aan alles wat ik eigenlijk zou moeten doen. Als je in elkaar zit zoals ik, dan is dat pure energieverspilling. Humeurig en moe van niét te strijken plof ik met een wijntje in de zetel. Bhoehoehoew.

Eén uitzondering. I do not do: lijstjes maken voor mijn man. Nooit meer. Tenzij dat hij het vraagt. Maar dat doet ie niet, dat staat dan weer op zijn not-to-do-lijst.

Het lastigste aan al dat oplijsten, schrijven, doorstrepen, herschrijven, van al die lijstjes, is dat er geen einde aan komt. Je hebt nooit gedaan. Nooit! Er is altijd wel iets te doen, is je lijstje ten einde dan maak je gewoon een nieuw. Ein-de-loos. Lijstjesmakers hebben nooit een writersblock, blijven nooit inspiratieloos zitten door het raam kijken. Lijstjes komen zonder stoppen. En toch. Toch zal ik blijven toegeven aan mijn drang om lijstjes te schrijven. Ik hou de moed erin. En wel hierom! Ik maak andere lijstjes. Hier zijn ze:

Een schouderklop-lijstje! Eigenschappen: een schouderklop-lijstje maak je niet ’s morgens maar ’s avonds. Je lijstje bestaat uit alles wat je die dag gedaan hebt. Dus nee, geen plan op voorhand. Je hoort het echt goed, achteraf pas schrijven! Je schrijft alles neer wat je gedaan hebt, doorstreept niks want dan kras je al dat goeds weer weg. Je geeft jezelf tussendoor schouderklopjes en als je lijstje klaar is, kruip je gezellig en zelfvoldaan met een thee-tje in de zetel. Wat goed gedaan van jou vandaag, zeg! Yes! Morgen meer van dat!

En dan gebeurt het. Overmoedig door mijn schouderklop-lijstje van gisteren trap ik terug in de valkuil-lijst. Zodra ik mezelf hierop betrap, dan weet ik dat het tijd is voor mijn favoriete lijstje: het tout-doux-lijstje. Eigenschappen: Het is een mengeling van een beetje geluk en ik die dat geluk vasthou door eerst te doen wat ik echt graag wil. Zoals elk lijstje persoonlijk is, is dit het nog het meest persoonlijke lijstje van allemaal. Het tout-doux-lijstje is zacht zorgen voor jezelf met energie over op het einde van de dag, en dan neem je wat ook nog moet, er gewoon bij. Of niet. En dat is dan ok.

De laatste keer dat ik mijn tout-doux-lijstje als een warm dekentje over me heen legde, ging als volgt: het is windstil en het ijs ontdooit. Er is ochtendzon en boules-de-berlin als ontbijt. Met een tas koffie erbij, de krant die knispert en de bevroren grassprieten ook, dan komt de middagzon en gemixte soep, met een dikke wollen trui en de vuurkorf buiten aan. Tot aan de avondzon gezellig zachtjes praten met mijn geliefden, daarna nog een lang schuimend bad en een glaasje cava semi-brut. Nog een beetje kachelwarmte voor het slapengaan en een met een heel licht maar zo goed boek onder de zachte dons.

Wat ik tussendoor deed, zonder lijstje voor- of achteraf: alle kleine prutsen waar ik anders zo’n hekel aan heb. Pmd wegzetten, kousen plooien, wasje hier, droogje daar, en twee facturen betaald. Saai hé, dit zijn normaal gezien taakjes voor op de valkuillijst, dergelijke taakjes op dergelijk lijstje zijn niet interessant, verrijkend, inspirerend om over te schrijven. Maar kijk, ze zijn gebeurd! Tout est doux!

De volgende dag is daar dan het to do to do doo doooo to doo doo-lijstje: je gaat fluitend en zingend door de dag. Er komt geen pen en papier aan te pas. Eigenschappen: dit lijstje is geen lijstje, het overkomt je. Doorgaans onvoorspelbaar. Je stapt met beide benen goed uit bed, en het is gewoon zo’n heerlijke dag dat alles vanzelf gaat. Je neuriet to-dooo-do-dooo to doododooodoooo op het refrein van Mahnahmahnah.

Tijdens zo’n heerlijke dagen durft een mens al eens dromen. Echt dromen. De bucket-list is dan de lijst die je nodig hebt. Dit is een lijstje van alles wat je nog wil doen voor je sterft. Eigenschappen: vaak zijn dit eerder dure of luxueuze activiteiten: (verre) reizen en gevaarlijke kicks. Gaan trekken in India en skydiven. Kan je er ook op kwijt: lange-termijn-dromen of als-ik-de-lotto-win-dan… . Klassiekers: een boek schrijven, een bed-en-breakfast openen in Frankrijk. Mijn bucketlist is niet anders: win-for-life winnen, een kinderboek schrijven, en ook een biografie, een toneelstuk schrijven, regisseren en acteren, een aantal lange verre reizen met ons hele gezin, leren zeilen, Rodrigo y Gabriela die komen optreden in onze tuin, 2 km zwemmen voor het goede doel.

Het werkt om die dromen even neer te pennen op een speciaal ‘bucket’ lijstje.  Schrijf het niet op je valkuillijst voor nu-vandaag-onmiddellijk. Tegen het einde van de dag zit je met je wijntje in de zetel en denk je “oh néé ik ga nooit (….dit of dat…)  kunnen doen”. Jawel hoor, dat ga je wel.

Schrijf het op, hang die bucketlist op je ijskast, op je facebookmuur, deel het hier! Ik ben zo benieuwd naar jullie lijstjes en wat erop staat.

Advertenties

4 gedachtes over “6 soorten lijstjes om mee aan de slag te gaan!

 1. Heerlijke lectuur en zo herkenbaar, want ik ben ook een vrouw van lijstjes. Zou het een familietrek kunnen zijn?
  Vooral het afvinken geeft een heel voldaan gevoel. Het niet kunnen voltooien van het lijstje maakt mij, de controlefreak, onrustig en gespannen. Not to do lijstjes of helemaal geen lijstjes zijn niet aan mij besteed. Ik heb mijn lichte ‘dwangneuroses’ aanvaard, maar om het leefbaar te houden maak ik tegenwoordig korte lijstjes met haalbare doelen en één keer per week las ik een doelloze dag in.

  Liked by 2 people

 2. zaaaaaalig geschreven en héél herkenbaar! Ik zou niet zonder lijstjes kunnen met 2 kleine kinderen en een eigen zaak. Een nieuw soort lijstje dat de laatste tijd mijn favoriet is: de MIT-lijst en dat komt van het Engels: Most Important Things. Elke dag kies je 3 MIT’s en dat zijn de taken waarop je zult focussen die dag. In mijn geval werkt dat zéér goed. Where focus goes, energy flows….

  Liked by 1 persoon

 3. Heerlijk leesvoer en zo herkenbaar. trouwens mag ik al een zitje reserveren voor Gebriel in je tuin en kan er een getekend expl van je boek ook nog vanaf?
  Op mijn prioriteitenlijstje staat momenteel gewoon zijn en da is voor mij al freacky moeilijk. 🙂

  Like

 4. Ik kijk al weer uit naar een volgende post, zo ‘echt’ en mooi geschreven. Al die goede voornemens, ik betrap er mezelf ook wel op. En dan op het einde van dag merken ‘Wat heb ik nu in Godsnaam gedaan dat van mijn lijstje kan’. Dus ja 🙂 beter een toux-doux lijstje.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s